A vitamin, amiről csak télen beszélünk, pedig nyáron is ér

A D-vitamin és a napozás kéz a kézben járnak. Egészségünk megőrzése érdekében fontos, hogy bőrünket megfelelő mennyiségű napfény érje, ám fontos odafigyelnünk, hogy ez a fény milyen módon is ér minket és hogyan hat ránk, a bőrünkre.

Nyári aktualitásként nagyon sokat olvashatunk a napozásról, annak veszélyeiről. Mielőtt felhívnám a figyelmet a kívánt bőrszín elérését segítő tevékenységünk negatív hatásaira, szeretnék pár szót szólni annak fontosságáról is.

A D-vitamin azon vitaminok közé tartozik, melyet nem találunk meg zöldségekben vagy gyümölcsökben, a napfény hatására szervezetünk állítja elő. Emiatt minél kevesebb napfény ér minket, annál gyorsabban üresedik ki szerveztünk raktárkészlete. Arról is szót kell ejteni, hogy a magas UV sugárzás mellett túl magas is lehet D-vitamin szintünk, bár orvosok szerint ezt a szintet azért nagyon nehéz elérni. Ezért a bőrünk védelme mellett a szervezetünk belső működése miatt is oda kell figyelnünk a nyáron, hogy megfelelően feltöltődjenek vitamin raktáraink, mégis a bőrünk épsége is megmaradjon. A napsugaraknak köszönhetően lassíthatjuk a csontritkulást, néhány rák kialakulása megelőzhető, valamint enyhíthető az ekcéma és más bőrprobléma tünete is.

Jöjjön pár tanács, hogy mire figyeljünk oda a nyári napsütésben!

Időzítés

A nagy strandolások közepette sokszor elveszítjük időérzékünket. Ezért is szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy – bár a csapból is ez folyik, mégis fontos tudatosítani magunkban – délelőtt 11 óra és délután 15 óra között a legkárosabbak a napsugarak. Ilyenkor bármennyire is nehéz, érdemesebb árnyékban vagy épületben tölteni az időt.

Ruházat

Ha mégis kitesszük magunkat a napsugárzásnak, figyeljünk oda az öltözékünkre. A nagy melegben nehéz elviselni a minimális ruhaviseletet is, azért azt tanácsolom a következőkre figyeljünk oda. A fej védelme, kalappal vagy baseball sapkával megelőzheti a napszúrás kellemetlenségeit. Valamint napszemüveg által a szemünk világát is védeni tudjuk a káros sugaraktól.  Mindezek nem csak divat elemek lehetnek a hétköznapjainkban, de komoly védelmi szerepük is van. A világos ruhadarabokkal tudjuk enyhíteni a napsugarak által okozott forróság érzését is.

krémek

A jó idő beköszöntével párhuzamosan jelennek meg a boltok polcain a különböző fényvédő krémek. Sokan nem foglalkoznak ezekkel a krémekkel, pedig nagy szerepük van a bőrünk egészségének megőrzésében. Csupán egyszer kell alaposabban utána járni, hogy számunkra melyik típusú és faktorú napvédő krém a legmegfelelőbb, utána már csak a pár perces használatnak kell időt szentelni. Mindez a mindennapokban apró rutin kell legyen, akár csak az esti testápolók használata. Nyáron nem figyelünk oda ezekre olyan mértékben, mint télen. Pedig nyáron a sós tenger és a medencék klóros vize ugyanúgy kiszárítja bőrünket, mint a téli hideg időjárás.

Webshopunkban kedvezményesen juthatsz hozzá testápolási termékekhez is!