Vegetáriánus vs Vegán

Zavarba jössz, amikor szóba kerül a vegetáriánus vagy vegán kifejezés? Te sem tudod megkülönböztetni a fogalmakat? Ne aggódj, a mai bejegyzésünkben bemutatjuk neked mi is a különbség a vega és a vegán étkezés között, ki miket fogyaszt és mit utasít el, ha étkezésről van szó. Spoiler: a vegánság nem is egy étrend ;), na vágjunk is bele!

Ha elhangzanak ezek a szavak, egyből beugrik mindenkinek, hogy húsmentes étkezésről van szó. De tisztázzuk mik is a pontos fogalmak!

Vegetáriánus

A vegetáriánusok húst nem fogyasztanak táplálkozásuk során. Az állatok megölésével összefüggő ételeket utasítják el. Mindez étrend, és az étkezési szokásokban jelenik meg.

Különböző változatai vannak, lássuk melyek ezek!

Ovo-lakto-vegetáriánus

Aki húst nem fogyaszt, de tojást és tejterméket igen.

Lakto-vegetáriánus

Aki se húst, se tojást nem fogyaszt, de tejtermékeket igen.

Ovo-vegetáriánus

Aki tojást eszik, de húst vagy tejet nem.

Megkülönböztetünk még szemivegetáriánust is, akik esznek tengeri halakat, herkentyűket, szárnyasokat, tojást, illetve tejterméket is. Továbbá vannak még a peszkatariánusok, akik melegvérű állatokat nem esznek, így csak a tengeri állatokat fogyasztják.

Veganizmus

Ahogy a cikk elején említettük, a veganizmus nem egy étrend, vagyis nem csak egy étrend, mivel az étkezés természetesen itt is fontos szerepet tölt be. Vegánok teljes mértékben elutasítják az állatok bármilyen nemű kihasználását, így a húsukért való levágásuk mellett a tej és tojás kierőszakolását is. A vegán nézeteken túl, többen nem csak az állatok védelméért állnak ki, hanem a környezet- és természetvédelem mellett. A vegánság tehát nem csupán étrend, inkább mondható életmódnak, egy tudatos életvitelről van szó. Ez egy állatjogi mozgalom is, amely harcol az állatok jogaiért és szabadságáért. A táplálkozáson kívül megjelenik a tudatosságuk abban is, hogy nem használnak állatkísérlethez köthető kozmetikai és háztartási cikkeket. Továbbá nem támogatnak semmilyen állatokkal kapcsolatos szórakoztatóipari egységet, pl.: cirkusz, állatkert. Ezért is mondható el, hogy a veganizmus egy életmód, nem csak étrend.

Táplálkozás tekintetében beszélhetünk még a nyers vegánokról is, akik az ételek alapanyagait nem főzik meg, hanem nyersen fogyasztják. Többségüknek a kész ételének 75%-a nyers alapanyag.

Mára a vegán jelző nagyon népszerű és trendi lett, rengeteg étterem és fogyasztási cikket gyártó, forgalmazó cég használja a jobb profit érdekében. Mégsem szabad megfeledkezni arról, hogy a szó mögött társadalmi értékeket is képviselnek, nem csak egy divatról van szó.

Nálunk mindegyik étrendre találsz termékeket! Keresd fel webshopunk és fedezd fel a termékkínálatunkat!